3. Kuntavaalit: Sote lähti - kunta jäi!

11.11.2024

  

KUNTAVAALIT OVAT ENEMMÄN KUIN PAIKALLISPOLITIIKKAA

- Artikkeli julkaistu Kaarina-lehdessä 22.1.2025

Kuntavaalit ovat enemmän kuin paikallispolitiikkaa – niissä päätämme elinvoimasta ja kansalaisten arjesta. Ilman kuntia ei ole toimivaa yhteiskuntaa.

Pidämme itsestään selvänä, että voimme viedä lapset aamulla päivähoitoon, koululaiset lähtevät kouluun ja saavat siellä ilmaisen kouluruoan, katuvalot palavat, tiet ja kevyenliikenteen väylät ovat kunnossa, uimahallin ja kuntokoulun sisäänpääsymaksut ovat maltilliset ja kirjaston lainausvalikoima monipuolinen. Kuntalaiset eivät välttämättä edes hahmota minkälainen palvelutuottaja ja arkielämän ylläpitäjä kunta on. Siitä kertonee kuntavaalien alhainen äänestysprosentti? Melko alhaiseksi se on valitettavasti jäänyt myös Kaarinassa.

Mikä tekee kunnasta elinvoimaisen? Hyvät päätökset! Elinvoimaisessa kunnassa yritykset kukoistavat, ympäristöä kunnioitetaan, kaavoitusasiat etenevät, kunnan kukkarossa on rahaa vielä huomennakin, ihmiset voivat hyvin ja heillä on mahdollisuus ilmaista mielipiteitään. Sellainen kunta houkuttelee uusia asukkaita, yrittäjiä ja investointeja. Ja hyviä päätöksiä saadaan aikaan, kun jokainen päätöksentekoon osallistuva pitää huolta rakentavasta päätöksentekoilmapiiristä ja ymmärtää kompromissien välttämättömyyden. Näin kunta pysyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin.

Kuntien rooli elinvoimaisuuden akkuna vahvistui entisestään tämän vuoden alussa, kun työllisyyden ja kotoutumisen hoito siirtyi valtiolta kuntien vastuulle. Tehtävä on uusi ja haasteellinenkin varsinkin nykyisen matalasuhdanteen aikana, mutta onnistuessaan lisää kuntien ja koko Suomen elinvoimaisuutta. Kunnat jos ketkä tuntevat omat paikalliset yrityksensä ja niiden työvoimatarpeet, ja siten työtä vailla oleva työikäinen saa työtä ja yritys tarvitsemansa työvoiman aikaisempaa joustavammin.

Sivistyslautakunta on nykyisin monen kunnan suurin lautakunta sote-palvelujen siirryttyä hyvinvointialueille. Kuntien varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevilla päätöksillä on iso merkitys koko Suomelle. Nuorissa on tulevaisuutemme, ja kun jokaiselle koululaiselle taataan mahdollisuus yltää parhaimpaansa, saadaan Pisa-oppimistulokset taas nousuun. Tässäkin kuntien päätökset ovat enemmän kuin paikallispolitiikkaa, koska globaaleilla markkinoilla Suomi ei pysty kilpailemaan esim. luonnonvaroillaan, mutta osaamisellaan kyllä.

Mutta kaikkea ei kuntienkaan tarvitse tehdä yksin. Isot investoinnit - kuten Kaarinassa uuden uimahallin suunnittelu - edellyttävät usein kumppanuuksia. Kumppanitoimijoilla on yhteisiä intressejä, toiminta perustuu vastavuoroisuuteen, sekä siihen, että kumppanuus luo aitoa lisäarvoa kaikille osapuolille. Eli taas tarvitaan hyvää päätöksentekoilmapiiriä ja kykyä kompromisseihin.

Huhtikuussa käydään seuraavat kuntavaalit. Nyt jos koskaan tarvitaan rohkeita, arjen haasteita ymmärtäviä ja eteenpäin katsovia päättäjiä, jotka ovat sisäistäneet "management by possibilities" -mentaliteetin. Haluan uskoa, että seuraavissa kuntavaaleissa Kaarinan äänestysprosentti on suurempi kuin koskaan!

Anne Heikkinen, TtT, YTM (kok.)

    

Talousarvion käsittelyä Kaarinan kaupunginvaltuuston kokouksessa
Talousarvion käsittelyä Kaarinan kaupunginvaltuuston kokouksessa