5. Kunnat ja hyvinvointialue yhdessä -Paras tulos ikinä!

09.11.2024

 

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat hallinnollisesti eri organisaatioita. Molemmilla on kuitenkin sama asiakas: kunnassa asuva lapsi, nuori, työikäinen tai seniorikansalainen. Hallintorakenteiden ei tule vaikeuttaa kansalaisten arjen elämää, vaan solmukohdat tulee ratkaista yhdessä. Jos tässä onnistutaan, niin otsikosta - "Kunnat ja hyvinvointialue yhdessä - paras tulos ikinä" - tulee totta!

Tähän osioon olen kerännyt asioita, jotka osoittavat miksi yhteistyötä tarvitaan, ja miksi olisi hyvä, että ainakin osa valtuutetuista istuisi molemmissa päättäjäelimissä. Pidäthän sinä äänestäjänä huolta siitä, että sinun ehdokkaasi on sellainen, jolla on halu ja osaaminen katsoa asioita laajasti molemmista hallintokunnista käsin.

Esimerkkejä yhteistyön tarpeellisuudesta:

- Varhan ensimmäisen valtuustokauden aikana hyvinvointialueen terveydenedistämisyksikkö jouduttiin säästösyistä ajamaan alas. Lain mukaan terveydenedistäminen velvoittaa sekä kuntia ja hyvinvointialueita. Mutta nyt kun mennään kohti seuraavaa valtuustokautta, tulee konkreettinen terveydenedistämistyö käynnistää uudelleen. Selvityksiä ja barometrejä on tehty jo riittävästi, ja ne kaikki osoittavat ennaltaehkäisyn taloudellisen ja inhimillisyyden kannattavuuden. Joten: kunnat ja hyvinvointialue aktiiviseen yhteistyöhön lapsen, nuoren, työikäisen ja seniorikansalaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi!

- Suurin osa Varhan toimitiloista on vuokrattu kunnilta (aiemmin kuntien käytössä olleet sote-kiinteistöt). Taloudelliset haasteet kurittavat molempia hallintokuntia, mutta siitä huolimatta vuokraneuvottelut tulee käydä ilman bisnesmentaliteettia, jotta kuntalaiset saavat sote-palvelunsa keskeytyksettä. Terveysteknologia edistyy, mutta aina tullaan tarvitsemaan "seiniä" hoidon ja hoivan järjestämisseksi. Molemmat hallintokunnat toimivat suurelta osin verovaroin, vero on kerätty kansalaisilta, joiden ei tule kärsiä puutteellisesti hoidetuista vuokraneuvotteluista.

- Erityispedagogiikan professorin Minna Kyttälän mukaan lapsen/nuoren oppimisen vaikeudet ja mielenterveyden haasteet liittyvät usein toisiinsa. Hänen mukaansa koululla on merkittävä näköalapaikka oppilaan hyvinvoinnin muutoksiin. Nykyisessä Sote-uudistuksessa tiedon välittyminen opettajilta oppilashuollon henkilöstölle (koulupsykologit ja -kuraattorit) vaikeutui, koska vielä ei ole ratkaistu sitä, miten kahden eri hallintokunnan välillä arkaluonteista tietoa voidaan välittää salassapitosäädökset huomioiden. Onneksi ratkaisuja ollaan jo hakemassa. Rakenteiden tulee palvella asiakasta, eikä päinvastoin.

- Ikäihmisten arvokkaiden elinvuosien laatua olisi mahdollista parantaa ja sairastuvuutta vähentää, jos Varhan työntekijöillä olisi enemmän tietoa kunnan tarjoamista hyvinvointipalveluista ja siten mahdollisuus ajoissa ohjata asiakkaitaan niiden piiriin. Myös toisin päin: kuntien työntekijöille, jotka kohtaavat ikäihmisiä työssään, enemmän tietoa Varhan palveluista ja miten hoitoon hakeudutaan. 

- Hyvinvointialueelta on kantautunut huolta, että osalla maahanmuuttajataustaisilla työntekijöillä suomen kielen taito ei täysin vastaa ammatin asettamia vaatimuksia. Henkilökunta joutuu toimimaan suomen kielen opettajina, mikä lisää hoitotyön kuormittavuutta. Maahanmuuttajien kotouttamispalvelut kieliopintoineen siirtyivät vuoden 2025 alusta kuntien vastuulle. Tässä jos missä olisi yhteinen työsarka kahdelle hallintokunnalle, jotta kieliopinnot saadaan vastaamaan tarvetta. Lopputuloksena kaikki voittavat: alalle tullut uusi työntekijä, henkilökunta ja varsinkin potilaat.

- Myös työllisyyspalvelut siirtyivät 2025 alusta kuntien vastuulle. Osalla heikommassa työmarkkina-asemassa olevien pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakyky on saattanut laskea ja työssä selviäminen on vaikeutunut. Valtioneuvosto on ohjeistanut kuntia ja hyvinvointialueita yhteistyöhön, jotta työkyvyn tuki saadaan ajoissa käynnistettyä ja työssä selviäminen paranee. Kyse on myös rahasta: mitä pidemmälle työllistyminen venähtää, sitä kalliimmaksi se tulee kunnalle.

Pidäthän sinä äänestäjänä huolta siitä, että sinun ehdokkaasi on sellainen, jolla on halu ja kyky katsoa asioita laajasti molemmista hallintokunnista käsin. 

    

Aluevaltuuston kokous 4.12.24, jossa käytiin läpi keskeisiä kehittämiskohteita
Aluevaltuuston kokous 4.12.24, jossa käytiin läpi keskeisiä kehittämiskohteita